Angstklachten

Angstklachten omvatten een veelheid aan verschijningsvormen. Overmatige angst is het gevoel dat er gevaar dreigt, zonder dat er gevaar is. Dit gevoel gaat gepaard met lichamelijk en psychisch onbehagen: een prop in de keel, een zwaar gevoel in de maag of een beklemd gevoel op de borst. Verschillende manieren waarop angst kan verschijnen zijn paniekaanvallen, overmatig piekeren en faalangst. Op de momenten dat een gevoel van angst ontstaat, kan men last krijgen van een verhoogde hartslag, overmatig zweten, duizelingen en een verlies van eetlust. Dit kan betekenen dat u een paniekaanval heeft. Wanneer mensen angstig zijn, proberen zij meestal de situaties te vermijden waarin de angst optreedt.

Deze klachten verergeren onder invloed van stress en kunnen een zeer grote belemmering vormen voor het dagelijks functioneren.

Een behandeling kan helpen om te leren omgaan met de lichamelijke sensaties die horen bij een paniekaanval of te leren de spanning te verlagen door middel van een ontspannings- of ademhalingsoefening. Ook kan stilgestaan worden bij negatieve gedachten of piekergedachten die horen bij een angststoornis.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat cognitieve gedragstherapie helpt bij het behandelen van angstklachten. Uw behandelaar bekijkt samen met u, welke van de mogelijke behandelingen het beste past bij uw situatie.