Informatie voor kinderen

Soms zit je niet zo lekker in je vel. Het kan zijn dat je je ergens zorgen over maakt, of dat het niet zo goed gaat op school. Misschien wordt je wel gepest of heb je het gevoel dat je er niet bij hoort. Het kan ook zijn dat je niet weet waarom je je zo naar voelt.

Als je ergens mee zit, is het belangrijk om er met een volwassene over te praten, zodat diegene je kan helpen. Soms is het moeilijk om te praten over je probleem met iemand die je kent. Of misschien heb je het wel geprobeerd maar lukt het niet om er samen uit te komen. Dan kan het helpen om naar de praktijk te komen om, samen met je ouders, aan een psycholoog te vertellen wat er mis gaat en waarom je je zo naar voelt. Die psycholoog probeert dan heel goed naar je te luisteren. Hij /zij zal je ook wat vragen stellen. Soms moet je nog een keer terugkomen om een paar opdrachtjes en spelletjes met de psycholoog te doen. Zo probeert de psycholoog erachter te komen hoe jij het beste geholpen kan worden, zodat je je weer fijn en gelukkig voelt.

Nadat jullie samen hebben gekeken hoe jij het beste geholpen kan worden, kan het zijn dat je een tijd elke week naar de praktijk komt. Meestal is dit op een vaste dag en een vaste tijd. Je gaat dan met de psycholoog aan de slag om nieuwe dingen te leren, die jou helpen je fijner te voelen. Vaak krijg je opdrachtjes die jullie samen gaan doen. Soms moet je in een stoel zitten en naar een beeldscherm kijken, waarop puzzels en spelletjes te zien zijn. Bij deze spelletjes leer je jouw hersenen nieuwe dingen. Het kan ook zijn dat je opdrachten krijgt die je thuis moet proberen te doen.