Onverklaarbare lichamelijke klachten

Onder onverklaarbare lichamelijke klachten wordt een groep van chronische aandoeningen verstaan die, na uitgebreid lichamelijk onderzoek, niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een lichamelijke ziekte of aandoening. Veel voorkomende klachten zijn pijn en vermoeidheid. Ze komen vaak voor in samenhang met een psychische stoornis, zoals een stemmingsstoornis of een angststoornis.

Wanneer deze klachten voorkomen in samenhang met een psychische stoornis, zoals een stemmingsstoornis of een angststoornis, ontstaat er vaak een vicieuze cirkel waarbij iemand bijvoorbeeld pijn ervaart bij beweging en als gevolg daarvan negatieve gedachten krijgt en angstgevoelens ontwikkelt. Dit zorgt er voor dat iemand beweging gaat vermijden, wat maakt dat iemand beperkt raakt, de lichamelijke belastbaarheid en conditie verder vermindert, met als gevolg dat de pijn en vermoeidheid toenemen.

De klachten hebben een ontwrichtende invloed op alle levensgebieden; ook het gezin en de partner krijgen met de gevolgen te maken.

In de behandeling van de aanwezig psychische stoornis wordt ruimte gemaakt om aandacht te schenken aan de lichamelijke klachten. Wanneer de lichamelijke klachten moeilijk te behandelen zijn, kan het goed zijn een multidisciplinaire aanpak te starten. In dat geval zal bijvoorbeeld een verwijzing plaatsvinden naar een psychosomatisch fysiotherapeut die een deel van de behandeling zal overnemen.